Arbetsskadeförsäkring

Om man råkar ut för en olycka på arbetet  har man rätt till ersättning om man täcks av en arbetsskadeförsäkring. Den omfattar flera olika situationer. De flesta arbetstagare har en arbetsskadeförsäkring genom det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen. Detta gäller privat anställda, kooperativt anställda, anställda inom kommun, landsting och staten. Även anställda inom region, Svenska Kyrkan och vissa kommunala bolag är inkluderade. Det är afa försäkringar som håller i arbetsskadeförsäkringen.

För de företag som inte har något kollektivavtal, är det möjligt att teckna en arbetsskadeförsäkring separat. Detta kan man göra vare sig man arbetar med egen firma eller har anställda. Det är bäst att kontrollera vad som gäller på arbetsplatsen redan innan man har behov.

Arbetsskadeförsäkringen gäller för olyckor och skador man råkar ut för på arbetsplatsen. Den omfattar även rån, hot eller våld. Man kan också få ersättning från arbetsskadeförsäkringen om man råkar ut för en olycka på väg till eller från arbetet.

Det är inte bara olyckor som täcks av en arbetsskadeförsäkring. Arbetssjukdom som är godkänd av Försäkringskassan eller, under vissa förutsättningar, arbetssjukdomar som finns med på ILO-förteckningen. Om man får en smittsam sjukdom på arbetet måste den fortsätta i minst 180 dagar för att man ska kunna kvalificera för arbetsskadeförsäkring. Ett undantag är om man får sjukdomen genom ett olycksfall på arbetet, till exempel om man sticker sig på en kanyl.

Om man blir sjuk eller har en olycka brukar man få ersättning av Försäkringskassan. En arbetsskadeförsäkring är tänkt som ett komplement till den ersättning man redan får. Man kan få ersättning för olika problem. Dels får man betalt för inkomstförlust. Det gäller både vid olyckstillfället men även en framtida inkomstförlust. Man får ersättning för inkomstförlust från den första dagen av skadan. Om man får ersättning från annat håll kan man inte få dubbel utbetalning.

Vidare kan man få ersättning från arbetsskadeförsäkringen för eventuella kostnader man har för läkare, sjukgymnastik och eventuella mediciner. Vid olycksfall får man ersättning för sveda och värk, vare sig det är på arbetsplatsen eller på väg till och fån arbetet man haft olyckan. Även bestående besvär, vare sig de är fysiska eller psykiska, kvalificerar för ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Vidare kan man ansöka om utbetalning för ärr och tandskador. Det är alltså en mängd olika situationer som täcks av arbetsskadeförsäkringen.

När man råkar ut för en olycka på arbetsplatsen, eller en annan situation som täcks av arbetsskadeförsäkringen, ska man genast kontakta arbetsgivaren. Sedan är det arbetsgivarens uppgift att anmäla skadan till Försäkringskassan. Det är också viktigt att informera skyddsombudet på arbetsplatsen eftersom denne också ska skriva under anmälan.

Om man är statligt anställd utgår det en självrisk på 100 kronor om man utnyttjar arbetsskadeförsäkringen. För andra har självrisken tagits bort. Det finns flera olika möjligheter till att få kompensation och hjälp vid skada eller olycka i arbetet. I princip kan man inte ta emot pengar för samma skada från olika håll. Om man till exempel får livränta samtidigt som man tar emot pengar från en försäkring, kan man bli betalningsskyldig. Det samma gäller andra typer av ersättning.