Fackförbund

Ett fackförbund skyddar dina rättigheter på arbetsplatsen och så mycket mer. Vi tänker försöka ge inblick i exakt hur det fungerar genom att exemplifiera ett av sveriges stora fackförbund, Transportarbetarnas, håll till godo. 

Transportarbetarnas Fackförbund

 

Som namnet antyder är Transport ett fackförbund för alla de som arbetar inom transport. Men det finns även flera andra kategorier som hör till detta förbund. Eftersom grundaren av Transport, Charles Lindey, var sjömän ingår än i dag hamnarbetare i förbundet. Lägg till detta renhållning och tidnings-och reklamdistribution, bensinstationpersonal och lagerarbetare. Med andra ord finns det en rad olika yrkesgrupper representerade hos Transport. Den största är dock åkerichaufförer, och sedan följer en rad andra chaufförsyrken.

Transport fackförbund grundades redan år 1897, och har idag runt 63 000 medlemmar. Man är ett förbund inom LO och arbetar för politisk, social och ekonomisk demokrati. Naturligtvis är ett fackförbunds främsta uppgift att verka för en bättre arbetsmiljö och förhållanden på arbetsplatsen. Detta gör man på olika sätt. Ett av de viktigaste är genom de kollektivavtal man förhandlar fram med arbetsgivarorganisationerna.

För Transports medlemmar finns det olika kollektivavtal beroende på bransch. Till exempel kan nämnas stuveriavtalet, återvinningsavtalet och flygtankningsavtalet. Tillsammans med andra lagar som reglerar arbetslivet har man en bas för ett samarbete på arbetsplatsen. Man behöver inte diskutera varje detalj för man har redan kommit överens om ett handlingssätt. Vissa av dessa kollektivavtal är relativt allmäna, vilket innebär att de sträcker sig över olika yrkesgrupper, medan andra är specifika för en viss bransch.

Man har delat upp Transport fackförbund i 25 olika lokalföreningar längs med landet. Dessa verkar för bra arbetsförhållanden på olika sätt. Till att börja med har man ombudsmannen, som hjälper och stödjer de förtroendevalda som finns på arbetsplatsen. Vid en situation när det inte finns någon förtroendevald kan man vända sig direkt till ombudsmannen för frågor och situationer som kommer upp. Sedan har man skyddsombuden som arbetar med miljöfrågor. Även här samarbetar de med skyddsombuden på arbetsplatsen. Om det inte finns någon försäkringsrådgivare i den lokala föreningen tar skyddsombudet hand också om dessa frågor. Till sist har man studieorganisatören som anordnar fackliga kurser för medlemmarna. De flesta lokalföreningarna ligger längs kusten, men i södra/mellan Sverige är det inte svårt att hitta en förening i närheten.

Det finns flera förmåner med att vara medlem av Transport, förutom kolektivavtal. Till att börja med får alla medlemmar en hemförsäkring, där det även ingår reseförsäkring, inkomstförsäkring och barngrupplivförsäkring. Inkomstförsäkringen är speciellt viktig om man skulle bli av med jobbet. Försäkringskassan har ett tak på hur mycket de betalar ut, oavsett vilken lön man hade tidigare. Med en inkomstförsäkring kan man få ut upp till 80% av sin faktiska lön. Detta kan vara avgörande  för att man ska kunna betala av huslån och andra utgifter under den period man är arbetslös. Läs mer om transports a-kassa och jämför avgifter med andra fackföreningar.

På jobbet har man också en rad med fördelar som medlem av Transport fackförbund. Trots att mycket täcks av kollektivavtal är det inte alla arbetare som vet vad de har för rättigheter. Förbundet ger information och råd om de situationer som kan komma upp. Man kan även få rättshjälp om man hamnar i tvist med sin arbetsgivare. Skulle det bli strejk får man konfliktersättning. Med andra ord är det en hel del som ingår i ett medlemskap med Transport fackförbund.